Olen pitkään halunnut jakaa kokemuksiani erityisesti aikuisratsastajan oheisliikunnan hyödyistä, mutta kynnys kirjoittaa tästä aiheesta on ollut yllättävän korkea. Tämän syksyn tauko oheisliikunnasta kuitenkin viimeistään kirkasti minulle, kuinka tärkeää omasta kunnosta huolehtiminen ratsastuksenkin kannalta on, ja päätin vihdoin tarttua toimeen ja jakaa tätä ilosanomaa kaikille muillekin asiasta kiinnostuneille. Jos tästä tekstistä on iloa tai hyötyä sinulle, niin olen tyytyväinen! Olisi myös hienoa kuulla teidän muiden harrastajien kokemuksia oheisliikunnasta.

Aloitin ratsastuksen vasta aikuisena, ja olen ollut aikuinen jo niin kauan, että ehdin pitää tästä ihanasta harrastuksesta lähes kymmenen vuoden tauonkin, kun lapseni olivat pieniä. Olen aina harrastanut jonkinlaista liikuntaa, mutta vasta muutama vuosi sitten aloin treenata erityisesti ratsastuksessa kehittymistä ajatellen. Hyödyt ovat mielestäni olleet merkittäviä, ja oikeanlaisella harjoittelulla olen ehkä edes hieman saanut kompensoitua puuttuvia ratsastusvuosia. Tosiasia on myös se, että iän myötä omasta kunnosta huolehtimisen tärkeys korostuu ja erityisesti lihaskunnosta ja liikkuvuudesta täytyy pitää erityistä huolta.

 

Miksi harrastan oheisliikuntaa?

Ratsastus on taitolaji, jota oppii etenkin ratsastamalla, mutta jossa kehittymisessä myös kehonhallinta on avainasemassa. Hyvä kehonhallinta auttaa ratsastajaa mukautumaan hevosen liikkeisiin, pysymään tasapainossa ja tukemaan hevosta liikkumaan rennosti ja luonnollisesti. Sen sijaan heikko kehonhallinta voi aiheuttaa hevoselle epämukavuutta ja jopa kipuja.

Olen itse hyötynyt huomattavasti erityisesti näiden osa-alueiden oheisharjoittelusta:

  • Keskivartalon tuki ja voima: Tukilihakset auttavat ylläpitämään ryhtiä ja tasapainoa.
  • Lonkkien voima ja liikkuvuus: Rennot ja liikkuvat lonkat parantavat mukautumista hevosen liikkeisiin.
  • Tasapaino ja koordinaatio: Näitä kehittämällä kehonhallinta helpottuu: kyky mukautua hevosen liikkeisiin paranee ja selkeiden apuja antaminen helpottuu. Tasapainokin säilyy paremmin yllättävissä tilanteissa.
  • Aerobinen kunto: Hyvän peruskunnon avulla jaksaa keskittyä niin kehonhallintaan kuin kulloiseenkin tehtävään koko ratsastustunnin tai valmennuksen ajan.

 

Omat oheisliikuntarutiinini

Haluan korostaa, että oheisharjoittelun ei todellakaan tarvitse olla vaativaa tai aikaa vievää. Tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa, joka tukee omia tavoitteita. Tässä muutama vinkki, jotka ovat toimineet minulla:

  1. Pilates kerran viikossa: Pilates on ollut loistava apu tukilihasten vahvistamisessa ja liikkuvuuden parantamisessa. Harjoitukset kehittävät tasapainoa ja kehon hallintaa, mikä siirtyy suoraan satulaan.
  2. Lyhyet lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitukset: 20–30 minuutin treeni riittää. Teen yleensä pari lyhyttä lihaskuntotreeniä viikossa ja huolehdin liikkuvuudesta lähes päivittäin. Erityisesti lonkkien avaukset ja venyttelyt ovat hyödyttäneet omaa ratsastustani.
  3. Aerobinen harjoittelu: Näin talvisin suosin kuntosalin crosstraineria, kuntopyörää, juoksumattoa ja soutulaitetta. Ihan loistava aerobinen laji on tanssi, joka kehittää myös tasapainoa ja koordinaatiokykyä! Talviurheilulajeista innostuneille löytyy hyviä ulkoilmavaihtoehtoja.
  4. Tasapainoharjoitukset: Yhdistän lihaskuntotreeniin tasapainoa kehittäviä liikkeitä, esimerkiksi yhdellä jalalla tehtäviä liikkeitä.

 

Hyötyjä arjessa ja satulassa

Alkusyksyn flunssa ja kiireet katkaisivat oheisharjoittelurutiinini hetkeksi, ja huomasin nopeasti, miten paljon tämä vaikutti ratsastukseen – ja ihan tavalliseen arkiseen liikkumiseen ja olemiseen. Erityisesti lonkat alkoivat jäykistyä ja keskivartalon tuki heikkeni, ja näiden myötä mukautuminen hevosen liikkeisiin ja selkeiden apujen antaminen oli vaikeampaa. Tilanteeseen turhautuneena otin lopulta itseäni niskasta kiinni ja sain taas kiinni vanhoista hyvistä rutiineista, joiden myötä tunne satulassa paranikin huomattavasti.

Pienilläkin harjoituksilla on merkitystä. Suosittelen aloittamaan yhdestä osa-alueesta, joka tuntuu eniten kaipaavan parannusta. Juttele esimerkiksi ratsastuksenopettajasi tai valmentajasi kanssa siitä, mitä kehonhallinnan osaa voisit kehittää, ja tee tästä oma projektisi.

 

Innostusta ja inspiraatiota oheisliikuntaan

Ilmaisia ratsastajille suunnattuja treeniohjeita löytyy verkosta runsaasti, ja pienellä rahallisella panostuksella saa laadukasta täsmäohjausta. Tärkeintä on aloittaa pienin askelin ja tehdä harjoittelusta osa arkea – muista että pienikin oheistreeni on askel eteenpäin. Tsemppiä treeneihin!

Oheisliikuntaterveisin Marja Uusiaho

Ratsastuskoululainen Husön Ratsastuskeskuksessa ja Husön Ratsastajien jäsensihteeri

 

PS.  Suomen Ratsastajainliiton oheisliikuntakampanja käynnistyy tammikuussa. Seuraa SRL:n ja HuRan viestintää ja tule mukaan!

Kuva: Laura Laakso, SRL